Göran Eliasson - Tenor

Göran Eliasson, är svensk operasångare, producent, konsult och konstnärlig rådgivare.


Eliasson spelade horn och sjöng under sin uppväxt, arbetade efter ekonomisk linje på gymnasiet som musiklärare i sex år samt försäljare i bilstereo- och mobiltelefonbranschen i fem år. 1989 började han i operakören där han stannade till 1991. Han sade upp sig vid Kungliga Operan för att utbilda sig till solist på Operahögskolan i Stockholm där han tog examen 1995. Till de roller han framträtt i hör Loge i Wagners Rhenguldet, Cassio i Verdis Otello, Dancaïre i Bizets Carmen, Albert i Janáčeks Fallet Makropoulos, Jaquino i Beethovens Fidelio, Tamino i Mozarts Trollflöjten, Alva i Alban Bergs Lulu och Don Ottavio i Mozarts Don Giovanni samt Andrej Chovanskij i Chovantchina av Mussorgskij som Eliasson framförde på operan i Frankfurt.

Göran Eliasson har framträtt på bland annat Kungliga Operan i Stockholm, festivalen i Aix-en-Provence, operan i Köln, Göteborgsoperan, Malmö Opera, Drottningholms Slottsteater, Dalhalla Opera, Folkoperan och Norrlandsoperan. Till de dirigenter han framträtt med hör Simon Rattle, Kirill Petrenko, Antonio Pappano, Adam Fischer och Vladimir Jurowski.

Göran har under 2016-2017 framträtt på Kungliga Teatern i Stockholm som Pang i Turandot och Dansmästaren i Manon Lescaut samt som inhoppare på GöteborgsOperan som Dancairo i Carmen.

Eliasson har medverkat vid inspelningar av flera CD, bland annat med musik av Schnittke, Mozart och Wagner.

Göran har under 2017 släppt sin första soloskiva ”Retrospettivamente” som är en slags återblick på sånger som betytt och fastnat i minnet under åren som artist.

Göran tilldelades tillsammans med sin fru Anna Larsson det hedersvärda Jussi Björlingstipendiet från Kungliga Operans solistklubb och pengarna skänktes av Anders Wall.

Eliasson startade 2008 det som kom att bli en av Skandinaviens största agenturer för sångare. Han driver tillsammans med Anna Larsson Vattnäs Konsertlada, där de sedan starten 2011 ger opera i kammarformat under rubriken Sångfest, men också konserter- och kammarmusikaftnar under några sommarveckor i juli. Eliasson har i Vattnäs b l a sjungit Male Chorus i Benjamin Brittens The Rape of Lucretia och huvudrollen i Mats Larsson Gothes opera om Jussi Björling – Silverfågeln. 2012-2016 har Eliasson även verkat som konstnärlig ledare och ägare av det produktionsbolag (Falparsi AB) som skapat tre produktioner för Dalhalla Opera, Rhenguldet, Turandot och Carmen.

Web: www.falparsi.se, www.konsertladan.com