Skip to main content

Our shining soprano Synne Vinje in Exam production at Gävle Teater June 10-11

EN AFTON PÅ OPERAN Friday 19.00 and Saturday 16.00 10-11 June 2022 Gävle Theater, Sweden Production with Gävle Symphony Orchestra in the Gävle Theater.

Examensproduktion med Institutionen för opera vid Stockholms Konstnärliga Högskola i samarbete med Gävle Symfoniorkester

Var med och hör framtidens operasångare i början av sin karriär, på väg ut i den internationella operavärlden. Tillsammans med dirigent och orkester bjuder de in till en afton fylld med dramatik och känslor. Kom och njut, skratta gott och gråt en skvätt när de främsta operascenerna ageras ut i Gävle Teaters vackra salong.

Under föreställningen framförs i första akten scener ur den romantiska operarepertoaren av kända tonsättare som Puccini, Massenet, Weber och Ponchielli. Scenerna framförs på sina originalspråk tyska, italienska och franska. Här bjuds på svärmiska drömmar, passion och maktuppgörelser men även en god sagofe.

Efter paus framförs en komisk kortopera The Old Maid and the Thief, komponerad 1939 av Giancarlo Menotti, framförd på engelska. Denna opera var först skriven som radioopera, men blev en sådan succé att tonsättaren adapterade den för sceniskt framförande.

Institutionen för opera har sin grund i den operautbildning som Gustav III startade 1773. Sedan dess har operautbildningen under olika perioder förlagts till Kungliga Operan, Kungliga Musikhögskolan eller som självständig högskola. Numera är operautbildningen en institution vid Stockholms Konstnärliga Högskola, tillsammans med institutionerna i cirkus, dans, danspedagogik, skådespeleri, film och media och scenkonst samt konstnärlig forskning. Institutionen för opera har sina lokaler på Tekniska Högskolans område i Stockholm. Skolan har ett 40-tal studenter. De flesta av studenterna är operasångare, som går 3-årig kandidatutbildning, Skolan erbjuder även ettårigt magisterprogram och utbildar även repetitörer och regissörer samt ger fristående kurser och föreläsningsserier.

Institutionens lärare har mycket hög operakompetens, skolan inbjuder även gästande lärare, verksamma som operaregissörer, dirigenter, repetitörer och föreläsare. Internationella kontakter vårdas i nätverk som Nordopera och European Opera Academy, genom Eramusutbyten samt utbyten med t.ex. Georgien och Sydafrika. Studenterna kan i årskurs 3 erbjudas praktik på t.ex. Kungliga Operan, Folkoperan och Norrlandsoperan. Årligen genomförs samarbeten med Kungliga Operan, Unga på operan, KTH:s Akademiska Kapell, Kungliga Musikhögskolans dirigentstudenter och ensembler. Dessutom sker samarbete med institutioner i landet i examensproduktioner med Gävle Symfoniorkester, Wermlands Opera eller Musik i Dalarna.

I examensproduktionen i juni 2022 är vi väldigt glada över att få samarbeta med Gävle Symfoniorkester med 2 föreställningar på Gävle Teater!

De 5 kandidatstudenterna examineras tillsammans med 6 studenter från magisterprogrammet. Kandidatstudenterna har studerat i 3 år på skolan och går nu ut i yrkeslivet. Magisterstudenterna har redan tidigare gått kandidatutbildning och byggt på med 1 års studier. Detta år medverkar även en registudent och en repetitörsstudent i produktionen.

Vår lektor i scenframställning Stina Ancker står för både regi och scenografi. Ancker är väletablerad regissör inom opera, musikal och- teatervärlden. Jonas Dominique, med sin omfattande operaerfarenhet, dirigerar.

Repertoaren är vald med tanke på att passa studenterna och samtidigt ge publiken en härlig operaupplevelse i mötet mellan studenter och den eminenta Gävle Symfoniorkester. Studenterna får sjunga och agera på Gävle charmiga teaterscen med ett riktigt orkesterdike, det är stort!

Medverkande:

Kandidatstudenter i operasång År 3:
Vilma Skäryd
Katariina Holma
Tilde Rödland
Linda Evers
Linnea Törnqvist

Magisterstudenter i Operasång:
Robin Turunen
Synne Marie Vinje
Alixe Durand Saint Guillain
Hitomi Ohki
Susanna Reuter

Magisterstudent Regi:
Rebecca Örtman

Magisterstudent Repetitör:
Pia Giger

Regi: Stina Ancker
Dirigent: Jonas Dominiqu
Musikalisk instudering, Repetitör: Majsan Dahling
Musikalisk instudering, Repetitör: Christine Morgan
Instudering, Italienska: Giuseppina Penta
Kostym: Mats Lindberg
Maskör: Catharina Lundin
Ljusdesign & Teknik: Jimmy Svensson

Artist

Written By
Göran Eliasson
24 Maj 2022