Skip to main content

Our Francisca Skoogh in Liszts Malédiction for piano and strings at Skissernas hus with Lunds kammarsolister.

Evenemang av Lunds Kammarsolister och Skissernas Museum - Museum of Artistic Process and Public Art Skissernas Museum - Museum of Artistic Process and Public Art

Skräckinjagande musik och berättelser tar oss med in i vansinnets korridorer och utforskar de mörka sidorna av skånsk folktro. Hör historikern Lena Alebo berätta om ”skammen” (djävulen), häxor och trolldom! Lunds Kammarsolister bjuder på Henzes Fantasia för stråkar känd från skräckfilmen Exorcisten, Crumbs Black Angels och Liszts Malédiction för piano och stråkorkester med Francisca Skoogh som solist. Konserten presenteras av Edith Söderström.
Francisca Skoogh, piano
Lunds Kammarsolister
Lena Alebo, berättare
Edith Söderström, presentatör

Prisbelönta Francisca Skoogh är en av våra främsta svenska pianister. Efter studier vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium och därefter vid Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris, där hon erhöll det prestigefyllda 'Premiere Prix' både i kammarmusik och piano 1994, vann hon Solistpriset i Stockholm 1998 och erhöll andra pris i Michelangelitävlingen i Italien 2000. Francisca är regelbundet engagerad till ett flertal nationella samt internationella musikfestivaler. Som solist har hon framträtt med de flesta svenska orkestrar samt orkestrar utomlands. Francisca är universitetslektor i piano vid Musikhögskolan i Malmö, Lunds universitet.
Lunds Kammarsolister ‘LuKaS’ har etablerat sig som en av Sveriges mest spännande och nyskapande kammarmusikensembler. För det kritikerrosade debutalbumet Britten: Les Illuminations & Debussy: Ariettes Oubliées & Clair de Lune nominerades de tillsammans med sopranen Sofie Asplund till Grammis i kategorin Årets klassiska 2022. Samma år tilldelades de även Lunds kulturpris.
Lena Alebo är historiker, författare och före detta chef vid Österlens museum. Hon är en av våra mest unika berättare och har fängslat besökare på Österlen i årtionden och utgivit flera kulturhistoriskt inriktade skrifter.
Edith Söderström är musikskribent, redaktör samt programledare och producent för Sveriges Radio P2.

Entréavgift till museet. Fri entré för studenter, unga under 25 och anställda vid Lunds universitet.
Konserten ges i samarbete med Skissernas museum och med stöd av Lunds kommun, Region Skåne, LMK-stiftelsen och Helge Ax:son Johnsons stiftelse.

Artist

Written By
Göran Eliasson
10 oktober 2023