Skip to main content

Our star Jacob Kellermann plays Concierto de Aranjuez at Stockholm Concert house

SOMMAR MED ELDFÅGELN Stravinskys balettmusik och Rodrigos berömda gitarrkonsert.

En sommarkonsert med verkliga succéer ur repertoaren, men inledningsvis en ovanligare pärla: César Francks Den vilde jägaren är en tondikt om en greve som under en jakt utsätts för förbannelsen att för all evighet jagas av demoner i skogen. 

Kanske kan man föreställa sig spansk sol och flamencosteg i Concierto de Aranjuez för gitarr och orkester – Rodrigos mest kända verk. Musiken inspirerades av trädgårdarna vid Kungliga slottet i Aranjuez, strax söder om Madrid. Här har Joaquín Rodrigo fångat ”magnoliornas dofter, fåglarnas sång och forsande fontäner”. Den hyllade och internationellt erkände svenske gitarristen Jacob Kellermann är solist. Han är för övrigt aktuell med en inspelning (BIS) av just Concierto de Aranjuez, tillsammans med London Philharmonic Orchestra under ledning av Christian Karlsen. 

Efter paus framförs ett nyskrivet verk av en av våra främsta orkestertonsättare: Britta Byström. A Drama in the Air är inspirerat av Jules Vernes novell om en dramatisk ballongfärd. Britta Byström var föremål för Konserthusets Tonsättarweekend 2010.

Vi hör också Igor Stravinskys flotta Eldfågeln, den första av de tre stora baletter han komponerade för Djagilevs Ryska balett i Paris. Den bygger på en rysk folksaga om Prins Ivan som förirrar sig in i en förtrollad trädgård. Där växer ett stort äppelträd och varje natt besöker den praktfulla Eldfågeln trädgården för att äta av guldäpplena som skänker evig ungdom, skönhet och lycka.  

Den unge svenske dirigenten Anton Holmer debuterar här med Kungliga Filharmonikerna. Han har studerat orkesterdirigering i Tyskland vid Staatliche Hochschule für Musik, och har en bakgrund som organist med studier i Sverige, Tyskland och Frankrike.   

Artist

Written By
Göran Eliasson
16 augusti 2022