Skip to main content

DYING YOUNG/ KOMMER DÖ WITHOUT YOU with our fantastic soprano Maja Frydén at Folkoperan

Vår fantastiska sopran Maja Frydén står ensam på scenen i denna iscensatta operakonsert på Folkoperan med musik av bl.a Verdi, Wagner och Puccini samt ny musik komponerad av Kent Olofsson (som även har arrangerat den gamla!) Här får Maja visa sin mångfacetterade repertoar, sin stora scennärvaro och sin rika musikalitet. Regissören Sanna Colling har tillsammans med Kent Olofsson via operaplattformen SAD GIRLS satt ihop Dying Young, en emo-opera om ett krossat hjärta och gråtsång på trottoaren. Ett gripande och starkt medley av dödsarior där sopranen står ensam ”med sina tusen dödar.” Urpremiär på Folkoperan är nu på fredag och med föreställning även på lördag. Fler speldatum nästa vecka tillkommer, till exempel spelas den även på Parkteatern den 14e juli i sommar! Den fantastiska Maja Frydén kan ni härnäst höra som Första Damen i Trollflöjten i Vattnäs Konsertlada.

DYING YOUNG
kommer dö without you

Om och om igen, rakt in i kärleksdöden. 

Jag väntar i regnet på natten (I can’t live if living is without you). Efter uppbrottet. Jag och hela mitt krossade hjärta i gråtsång på trottoaren. Vill inte älska dig längre (unbreak my heart) nu när kvällen är utspridd mot himlen. Vill inte skicka sms. Och om våra kroppar dör och Gud inte finns och ingen odödlighet, då är jag klar. 

I ett medley av dödsarior och brustna hjärtan står sopranen ensam med sina tusen dödar. Hon bryter sig ur operornas traditionsbundna berättelser där sopranen så ofta dör i slutet. I ett uppror mot identitet och smärta är DYING YOUNG en elektronisk resa rakt in i hennes innersta. 

En iscensatt konsert av operaplattformen SAD GIRLS. Ett examensarbete från Stockholms Konstnärliga Högskola.

Medverkande:
Sopran – Maja Frydén

Musik av:
Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Gaetano Donizetti, Henry Purcel, Georg Friedrich Händel, Richard Wagner

Team:
Kompositör, arrangör – Kent Olofsson
Regissör, producent, koncept – Sanna Colling
Scenograf, kostymdesigner – Toni Tora Botwid
Ljusdesigner – Christoffer Lloyd
Maskdesigner – Frida Ullander
Dramaturg, dramatiker – Alexander Charlamov
Grafisk formgivare – Sepidar Hosseini

Artist

Written By
Göran Eliasson
11 Maj 2022