Skip to main content

Our Tobias Westman as Rodrigo in Otello at GöteborgsOperan

Våld, svartsjuka och avund ödelägger allt gott i Verdis opera, baserad på Shakespeares tragedi. Med hovsångaren Michael Weinius i titelrollen och hyllade sopranen Julia Sporsén som hans hustru Desdemona. Otello har varit hatad i hela sitt liv. Ingen, allra minst han själv, förväntade sig att han skulle nå maktens topp. Men nu är han där. Hans erfarenheter får honom att svara med raseri när någonting rubbar honom. Han är sin egen värsta fiende – och ett lätt offer för den bittre Jago som vill störta honom. Otello och hans hustru Desdemona är beroende av varandra. Han behöver hennes bekräftelse och hon, som levt hela sitt liv i våldets skugga, attraheras av hans farlighet och vill rädda honom. Jago lurar Otello att den oskyldiga Desdemona är otrogen, och när svartsjukan väl slagit klorna i Otello blir den snart till paranoid besatthet.

Våld, svartsjuka och avund ödelägger allt gott i Verdis opera, baserad på Shakespeares tragedi. Med hovsångaren Michael Weinius i titelrollen och hyllade sopranen Julia Sporsén som hans hustru Desdemona.

Otello har varit hatad i hela sitt liv. Ingen, allra minst han själv, förväntade sig att han skulle nå maktens topp. Men nu är han där. Hans erfarenheter får honom att svara med raseri när någonting rubbar honom. Han är sin egen värsta fiende – och ett lätt offer för den bittre Jago som vill störta honom.

Otello och hans hustru Desdemona är beroende av varandra. Han behöver hennes bekräftelse och hon, som levt hela sitt liv i våldets skugga, attraheras av hans farlighet och vill rädda honom. Jago lurar Otello att den oskyldiga Desdemona är otrogen, och när svartsjukan väl slagit klorna i Otello blir den snart till paranoid besatthet.

Artist

Written By
Göran Eliasson
08 april 2024