Skip to main content

Our soprano Agnes Auer in Ålevangeliet at Folkoperan.

Nyromantiska toner intar december- och ålamörkret när publik- och kritikersuccén Ålevangeliet återigen framförs på Folkoperan. Det nyskrivna oratoriet är en bearbetning av Patrik Svenssons Augustprisade berättelse om världens mest gåtfulla fisk och framförs av solister, kör och orkester.

Stina Oscarson har skrivit librettot, musiken komponeras av Emmy Lindström och Folkoperans konstnärliga chef Tobias Theorell regisserar. På scenen möts publiken av fyra solister varav tre sångare och en musiker på instrumentet EWI samt kör och orkester.

Ålen har gett upphov till ett alldeles eget mysterium inom naturvetenskapen som varken Aristoteles eller Sigmund Freud lyckades förstå sig på. Nu dör ålen ifrån oss och mysteriet förblir kanske olöst. Ålevangeliet är också en berättelse om en pojke och hans far och om hur ålen blev deras gemenskap. Och en berättelse om ursprung, öde, livet och dess förvandlingar och om mötet med döden. Den har översatts till 35 språk och har mottagit en mängd utmärkelser som till exempel Augustpriset (2019) och National Outdoor Book Award (2020). Den har också blivit vald till en av årets bästa böcker av New York Times, Time Magazine, The Times & Sunday Times, Washington Post med flera.

Ålevangeliet är en samproduktion med RiksteaternNorrlandsoperan och Malmö Live. Urpremiären ägde rum på Folkoperan den 27 april 2022 och under september månad gick den på Sverigeturné till Umeå, Falun, Jönköping och Malmö.

Artist

Written By
Göran Eliasson
24 november 2022